perjantai 8. kesäkuuta 2018

KEHONPAINOHARJOITTELU

Kehonpainoharjoittelu on viimevuosina ollut kovassa nosteessa, laji on äärimmäisen haastava ja koukuttava, mikä onkin lisännyt sen suosiota. Bodyweight training ja calisthenics termit tulevat englanninkielestä, ja tarkoittavat suomeksi kehonpainoharjoittelua.  Usein meille luodaan illuusio, että vain salitreenillä pääsee kovaan kuntoon. Niinhän se ei kuitenkaan ole. Kaikki riippuu lähtötilanteestasi, mutta melkeinpä kaikessa treenauksessa tulokset kertovat ennemminkin miten treenaat, eikä mitä. Salilla voi tehdä moninivelliikkeitä, kuten maastavetoa, kyykkyä, tempausta tai vaihtoehtoisesti hauiskääntöä istuen. Ymmärrät varmasti pointin.Tässäkään ei ole oikeaa ja väärää, ja salitreenillekkin on paikkansa. Se sopiikin parhaiten sinulle, jos haaveena saada lihasmassaa, ja absoluuttista voimaa. Liikunnassa kaikkein tärkeintä olisi löytää se oma juttu. Kaikkien ei tarvitse käydä salilla, jos se ei vaan sytytä.
Mietitäänpä hetki ihmisen elämää tuhansia vuosia taaksepäin. Mitä teimme silloin? Ihminen on luotu liikkumaan, normaalisti. Kiipeilemään, juoksemaan, hyppimään, kierimään ja käyttämään käsiään. Miten siitä on erkaannuttu niin kauas, ja miksi. Kehonpainoharjoittelu on meille kaikista luonnollisin tapa liikkua, ja se on helppoa siirtää arkeen. Ideaalitilanne olisi se, että hyppäisit jokaiseen vastaantulevaan tankoon roikkumaan, hyppelisit ja juoksentelisit menemään. Ihan huomaamatta. Vastaavasti jos päivämme kuluu toimistotöissä, josta ajamme autolla salille, ja teemme siellä reiden ojennusta ja koukistusta istuen, ja hinkkaamme ojentajiamme käsipaino vastuksena. Silloin ei tarvitse miettiä miksi toimintakyky ei saavuta koko potentiaalia, ja on kaikenlaista vaivaa. Kyllä salilla käynti on myös hyväksi, pointti ei ole kuitenkaan se. Ydin on siinä, että moni nykyihminen ei pääse edes kyykkyyn irvistämättä, saatika tekemään kuperkeikkaa. Eikö se kuulostakin huolestuttavalta. Kehonpainotreenaus on mahdollistanut liikkumisen missä vaan, ilman välineitä. Illuusio kehonpainotreenauksen haastavuudesta rikotaan heti, se tulee osittain street work out maailmasta, ja toimii kyllä hyvänä suunnan näyttäjänä mihin ihminen halutessaan kehollaan pystyy. Uskomattomat temput toimivat huikeina tavoitteina, ja jokainen varmaan tietää onko käsilläkävely vai 50kg penkkipunnerrustulos ihmiselle parempi tavoite. Puolensa ja puolensa tietysti, mutta ihmisen toimintakykyä, kehonhallintaa, liikkuvuutta, ja tasapainoa ajatellen vastaus on mielestäni selvä. 
Etsi siis oma juttusi, ja tapasi liikkua.  Mikäli salitreenaus on sinun juttu, niin hyvä. Keep on going, mutta muista kuitenkin monipuolisuus ja liikkumisen siirtäminen arkeen. Niinkuin tekstistä paistaa varmasti läpi, itse liputan vahvasti kehonpainoharjoittelun puolesta, ja treenaankin spesifisti vaan jalat salilla. Etsi sinulle sopivin tapa, ja anna palaa!Tässä vielä helppo kehonpainotreeni koko vartalolle, jonka voit toteuttaa vaikkapa lenkkipolulla: 


-burbee 3x12
-pistoolikyykky 3x8
-L punnerrus 3x12
-leunveto 3x8 (apuna vastuskuminauha tarvittaessa)
-kyykkyhypyt 3x12
-käsilläseisonta seinää vasten 3x12
-jalan nostot roikkuen koukussa/suorana 3x12

energisin terveisin, 


Nita ja Fitverstas Team


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestin käynnistäsi, kiitos!