sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

MITEN PÄÄSTÄ EROON SALIKAMMOSTA: viisi vinkkiä!


Miten päästä eroon salikammosta? 

Salikammossa on ymmärtääkseni kyse siitä, että kokee kuntosalin ahdistavaksi, pelottavaksi ja epämukavaksi, sekä siihen liittyy usein fiilis, että kaikki tuijottavat sinua. Monet kyllä itsekin myöntävät, ettei tässä kammossa ole oikeastaan järkeä. Usein salikammoiselle lupaillaan, että ensimmäisten kertojen jälkeen helpottaa. Sen eteen täytyy kuitenkin tehdä töitä, eikä se ihan noin vaan ole kadotettavissa. Mistä tässä on sitten oikeasti kyse, ja miksi sinun ylipäätään pitää käydä salilla? Ilmeisesti et ainakaan sen takia, että nauttisit siitä.


Miksi ihmeessä sitten menet sinne, eihän ihminen tarvitse kuntosalia ollakseen kunnossa. Kuntosalia tarvitaan spesifin lihasmassan kasvatukseen, ja tietysti kuntoutumiseen. Mikäli haaveilet fitnesslavoista, tarvitset kuntosalia, mutta sitten sinulla tuskin on salikammoa. Joten, mistä tässä on kyse? Onko sinulla motivaatio kateissa, ja haluaisit löytää se uudestaan?  

Jos sinulle on meneillään elämäntapamuutos, ja valementajasi sanoo, että ainoa keino päästä tavoitteisiin, on salitreeni, silloin kannattaa miettiä tavoitteet tai valmentaja uusiksi. Mitenkäs sitten epämukavuusaluella olo? Jos et tykkää käydä salilla, koska pelkäät että muut katsovat, nosta leuka pystyyn ja marssi sisään. Ihmiselämää harvoin voi elää olematta epämukavuusalueella, ja se on todella tärkeää, jos haluat kehittyä ihmisenä, ja toivottavasti jokainen haluaa. Välillä vaan täytyy mennä eteenpäin, vaikkei huvittaisi.

  


Miten päästä yli salikammosta?

1. Aseta tarkat tavoitteet. 

Tavoitteet ja niiden asettaminen on supertärkeää. Ihminen toimii tavoitteiden ja palkintojen toivossa, ennen kun tapa on pysyvä, ja motivaatio on sisäistä. Sisäisen motivaation löytäminen vie aikaa, ja siihen tarvitaan vahvaa mieltä. 

          Mieti miksi sinun pitää käydä salilla, ja kirjaa se ylös.
Jos syysi ei ole tarpeeksi painava, on salille hankala mennä. Etenkin liikunnan aloittamisen alkumetreillä, on syytä miettiä tarkkaan mitä saa salilla käynnistä, ja mikä motivoi lähtemään sinne. Usein pienet palkinnot auttavat myös tavan vakiinnuttamisessa.

2.  Ota kaveri mukaan.
Salikaveri on huippu motivaattori. Kuinka paljon isompi kynnys onkaan perua salille meno, jos sinulla ystävä mukana! Yksin treenatessa et jää niin helposti suustasi kiinni, mutta kaksin saat kaverista loistavan tsempparin ja tuen.

      3. Pyydä apua ammattilaiselta.
Salimaailma voi tuntua mahdottomalta sokkelolta, ellet ole saanut joskus tarkkaa opastusta sinne.  Miten voisitkaan tietää mitä siellä kuuluu/ kannattaa tehdä, ellet ole käynyt siellä sitten alakoulun.
Henkilökunnalta saa usein alkuopastuksen laitteisiin, ja se kannattaakin hyödyntää. Tietysti personal trainerin palkkaaminen on omasta vinkkelistäni katsottuna fiksuinta. Silloin ammattilainen suunnittelee juuri sinulle sopivan tavan treenata, jotta pääset tavoitteeseesi. Ihminen jolle on tilivelvollinen auttaa kummasti. 

 4. Suunnittele
Suunnittele milloin menet salille, ja pysy suunnitelmassa.
Rakenna tarkka suunnitelma myös treenistäsi.  Kirjaa ylös mitä olet tekemässä, ja luo pidemmän aikavälin suunnitelma. Kolmen kuukauden jälkeen on hyvä vaihtaa ohjelmaa, jotta kehityksesi on monipuolista ja nousujohteista. Puoliksi suunniteltu on puoliksi tehty, se pätee tässäkin.


      5. Konkretisoi ja ennakoi 
Lähes kaikille tulee päiviä, jolloin ei huvittaisi mennä treenaamaan. Muista olla itsekäs ja vahva, kirkasta tavoitteet ja päämäärät mielessäsi.  Tuloksien eteen pitää tehdä töitä, ja kannattaa miettiä jo valmiiksi, mikä saa sinut menemään salille tämmöisenä hetkenä. Konkretisoi tavoitteesi esim. valokuvilla. Jos sinulla on ongelmakohta jonka eteen haluat tehdä töitä, ota kuvat alusvaatteilla, ja vilkaise niitä hetkenä jolloin tuntuu turhalta lähteä treenaamaan, tai olo on vetelä. Etsi myös kuvat jolta haluat näyttää esim. vuoden päästä. Oletko joskus näyttänyt siltä, tai löytäisitkö kuvan jostakin kuka näyttää siltä. Tallenna se, ja ota esiin vaikeampana hetkenä. Tavoitevaatteet on myös konkreettinen ja toimiva keino, joka kannattaa ottaa käyttöön. 
Superia maanataita kaikille, ja tsemppiä treeneihin<3 

Nita ja Fitverstas Team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestin käynnistäsi, kiitos!