maanantai 12. helmikuuta 2018

Otatko rennosti vai rentoudutko?

Kiireisen työpäivän tai -viikon jälkeen haluat ottaa aikaa itsellesi ja rentoutua sohvalla, katsoen televisiota ja nauttien läheistesi seurasta. Nämä ovat niitä asioita, jotka auttavat irtautumaan töistä ja unohtamaan hetkeksi korkean pyykkivuoren tai ylitse pursuavan tiskialtaan, ja siksi koemme ne rentouttaviksi. Valitettavasti edellä mainitut teot eivät kuitenkaan auta meitä aidosti rentoutumaan, sillä ne ovat aktiivisuutta vaativia tekoja. Rentoutumisen tarkoituksena on saattaa elimistömme levolliseen tilaan, samalla yrittäen unohtaa huolet ja kiireen. Täysi rentoutuminen tarvitsee siis sekä levollisen mielen että kehon.



Voimme joskus rentouttaa mieltämme lähtemällä kävelylle metsään tai tekemällä itsellemme mieluisia asioita esim. treenaamalla, mutta jos haluamme koko elimistömme rentoutumaan, on silloin saatava itsemme myös fyysisesti levolliseen tilaan. Rentoutuminen onkin ikään kuin olemista tajunnan tilojen risteyksessä - unen ja valvetilan rajalla.

Rentoutumistaitoja voi harjoitella erilaisten harjoitusten avulla, joissa keskitytään tähän hetkeen, omaan kehoon, sen tuntemuksiin sekä annetaan ajatusten virrata omaan tahtiinsa. Rentoutumisharjoituksien avulla opettelet sekä tietoisuustaitoja että kehosi kuuntelua ja opit samalla rentoutumaan aidosti.

Harjoittelemalla mestariksi!

Rentoutuessa kehoomme erittyy endorfiinia, kehon omaa mielihyvähormonia. Se tuo hyvää oloa ja rauhoittaa. Rentoutumista voikin harjoittaa moneen eri tarpeeseen ja arjen tilanteeseen. Rentoutumalla voi nostaa stressinsietokykyä, parantaa oppimis- ja keskittymiskykyä, vahvistaa omia voimavaroja, oppia hallitsemaan ahdistuneisuutta sekä parantaa yleisesti elämänlaatua ja onnellisuutta. Rentoutuminen parantaa fyysistä terveyttä ja hyvinvointia ja siksi se on avainasemassa monien sairauksien oireiden hoidossa: esimerkiksi masennuksesta, fibromyalgiasta sekä syöpä- ja reumasairauksista kärsivät saavat usein käytännön hyötyä rentoutumisharjoituksista. Rentoutumisen harjoittelu helpottaa myös kroonista kipua ja laukaisee lihasjännitystä.





Rentoutumisen vaikutukset tuntuvat sitä selvemmin mitä säännöllisemmin ja toistuvammin rentoutumista harjoittelee. Harjoittelun voi aloittaa lyhyillä, parin minuutin mittaisilla harjoituksilla, rauhallisessa ja hiljaisessa ympäristössä. Näin keskittyminen on helpompaa, kun häiriötekijät on suljettu ulkopuolelle. Kun osaat rentoutua rauhallisessa ympäristössä, voit aloittaa harjoittelemaan rentoutumista myös stressaavissa tai hermostuttavissa tilanteissa. Tee harjoittelua asteittain: kokeile rentoutumista ennen nukkumaanmenoa, kesken työpäivän tai töiden jälkeen, ennen kotiaskareiden aloittamista. Rentoutuminen on opittavissa oleva kyky, kunhan sitä harjoittelee.

Aloita siis harjoittelu jo tänään. Voit aloittaa lyhyillä hengitysharjoituksilla, vaikka rauhassa sohvalla istuen. Hae itsellesi mieluisa asento, sulje silmät ja hengitä parin minuutin ajan rauhallisella tahdilla nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Keskitä kaikki ajatuksesi hengityksen seuraamiseen. Rentoutumista ja tietoisuustaitoja voit harjoitella halutessasi myös siihen tarkoitetuilla kursseilla, jolloin harjoitusta ohjaa toinen ihminen.

”Oikea aika rentoutumiselle on silloin, kun sinulla ei ole aikaa siihen.”
 -Sidney J. Harris




Viisi vinkkiä harjoitteluun

1. Vältä häiriötekijöitä ja keskeytyksiä. Etsi rauhallinen ja häiriötön tila rentoutumiselle.

2. Aloita harjoittelu lyhyillä, muutaman minuutin kestoisilla hengitysharjoitteilla. Keskitä ajatuksesi pelkästään hengitykseen ja pyri pitämään se siinä. Voit halutessasi sanoa sisäänhengityksen aikana mielessäsi "sisään" ja uloshengityksen aikana "ulos", jos keskittyminen tuntuu muuten hankalalta.

3. Voit laittaa taustalle soimaan rauhoittavaa musiikkia, jos et pidä täydestä hiljaisuudesta. Kannattaa kokeilla kuitenkin myös ilman musiikkia, sillä silloin sinun ei tarvitse keskittyä mihinkään muuhun - ei edes musiikin etenemiseen.

4. Pue itsellesi mukavat ja rennot vaatteet. Ota tarpeen mukaan lisäksi viltti, sillä etenkin pitkissä harjoituksissa saattaa herkästi tulla vilu. Kehon rentoutuessa sinulle saattaa myös tulla lämmin, mutta siinäkään ei ole mitään väärää! Keho reagoi hyvin monella tavalla tietoiseen rentoutumiseen.

5. Älä anna periksi, vaikka et alkuun pystyisikään irtautumaan huolistasi tai ajatuksistasi. Kun huomaat, että ajatuksesi karkailevat, tuo ne rauhallisesti ja tuomitsematta takaisin hengitykseesi. Tämä taito karttuu pikkuhiljaa, älä siis luovuta vaikka et heti onnistuisikaan. Yritä seuraavana päivänä taas uudelleen, vaikka puolet lyhyemmän aikaa!

Muista harjoitella säännöllisesti ja ole itsellesi armollinen. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja myös tietoisuutta ja rentoutumista voi harjoitella. Harjoittelemalla usein opit soveltamaan taitoa myös vaikeisiin elämäntilanteisiin ja saatat huomata, että nautit myös elämän pienistä asioista enemmän. 

Muista kurkata meidän upouusi Relax -rentoutumispaketti! Paketin avulla saat käytännön vinkkejä rentoutumisharjoituksiin sekä kattavat ohjeet jokaiseen harjoitukseen! 
Kurkkaa lisää tästä: Fitverstaan Relax rentoutumispaketti



Rentouttavaa uutta viikkoa toivottaen,


Laura ja Fitverstaan porukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestin käynnistäsi, kiitos!