tiistai 27. maaliskuuta 2018

Mikä on kiinteytyksen ja laihdutuksen ero?

Kun ylipainosta kärsivä henkilö lähtee laihduttamaan, moni sekoittaa laihduttamisen ja kiinteyttämisen keskenään. Näitä kahta asiaa et pysty tekemään yhtäaikaa kun olet pudottamassa painoa. Aina ensin lähdetään laihduttamaan: tällä tarkoitetaan sitä että rasva vähenee ja ulkomuoto pienenee sekä puntarin lukema usein myös laskee. Mutta tämä edellyttää sitä että kulutat enemmän energiaa kuin annat sitä kehollesi syödyn ravinnon kautta. Tämän vuoksi kun keho saa liian vähän kaloreita, alkaa se hyödyntämään polttoaineenaan ylimääräisiä rasvavarastoja, jonka seurauksena paino alkaa putoamaan.

Tässä päästäänkin siihen ratkaisevaan tekijään! Kun laihdutetaan pelkällä ruokavaliolla, tuhotaan lähes aina lihasta. Mitä tiukempi kuuri tai dieetti, sitä enemmän lihasmassaa häviää. Tämä on yksi laihdutuksen kiinteytyksen eroista. Mutta lihaskuntoharjoittelu kuitenkin kannattaa, koska lihasmassa pitää kulutusta yllä ja näin ollen kulutat energiaa pelkästään jo perusaineenvaihduntasi ansiosta enemmän. Kannattaa myös muistaa, että se pienikin määrä liikuntaa on hyväksi, eli pieni kävelylenkkikin on parempi kuin ei mitään.  Ja hyötyliikunnan merkitystäkään ei kannata unohtaa!


Kun paino on saatu pudotettua haluamalleen tasolle, voidaan alkaa kiinteytymään! Miten se eroaa sitten laihdutuksesta? Kiinteytymisessä kehon rasvamäärä pienenee samalla kun lihasmassa säilyy tai jopa lisääntyy. Paino ei välttämättä putoa kiinteytyksessä, vaan tulokset kertoo mittanauha sekä ennen ja jälkeen-kuvat. Kehosta ei voi polttaa rasvaa paikallisesti, vaan sitä palaa koko kehosta ja se mistä se alkaa ensimmäisenä ja viimeisenä polttamaan, riippuu täysin yksilöstä.

Kiinteytyksessä on tärkeää huolehtia monipuolisesta, puhtaasta ja riittävästä ravinnonsaannista ja että saa tarpeeksi raskasta voimaharjoittelua/aerobista liikuntaa. Jos liikkuu pelkästään aerobisia lajeja, kuten juoksu,pyöräily jne., ne saattavat syödä lihasmassaa. Eli älä unohda voimaharjoittelua ja liikunnan monipuolisuutta!


Olit sitten laihduttamassa tai kiinteytymässä, muista nämä asiat:

  • Pelkällä treenaamisella ei laihduteta eikä kiinteydytä, vaan siihen vaikuttaa myös ruokavalio.
  • Syö 5 krt päivässä. Opettele syömään 3-4 tunnin välein.
  • Kiinteytyjän ruokavaliossa suositeltava kalorien vähennys on -300kcal/pvä ja laiduttajan  -500kcal/ päivän energian tarpeesta.
  • Muista syödä monipuolisesti, äläkä vähennä liikaa kaloreita ruokavaliostasi. Äläkä karta hiilihydraatteja turhaan. Ne ovat välttämättömiä jaksamisen kannalta!
  •  Valitse aterioilla hyviä hiilihydraattteja, vähärasvaista proteiini ja monipuolisesti kasviksia, unohtamatta pehmeitä rasvoja.
  • Varo säästöliekkiä! Silloin elimistön toiminta hidastuu energiavajeen vuoksi
  •  Älä aliarvioi lepoa ja kehonhuoltoa! Elimistön pitää saada myös välillä palautua treenistä. Lepopäivä voi olla myös aktiivinen. Voit esimerkiksi sisällyttää lepopäivälle kehonhuollon, joko kunnon venyttelyharjoituksena tai vaikka menemällä hierojalle.
  • Muista juoda vettä 2-3 litraa päivässä!
  • Älä anna periksi! Usein alussa tuloksia tulee joka viikko, älä ”lyö läskiksi”, jos jollakin viikolla et huomaakaan muutoksia.

Ylläpidä jo hankittua "kesä"kuntoa, tai lähde hankkimaan timmimpää lookkia! Tavoitteenamme on saada voimaa ja lihaserottuvuutta yläkroppaan, tehomuokata pakaroita, kiinteyttää ja kiristää keskivartaloa ja polttaa rasvaa koko kropasta. Klikkaa tästäOnko tavoitteesi saada itsensä liikkeelle ja löytää liikkumisen jälkeinen hyvä olo osaksi arkea? Matalan kynnyksen, mutta kuitenkin nousujohteinen ohjelmapaketti kohti terveellisempiä elämäntapoja. Pienin askelin eteenpäin! Klikkaa tästä


Mukavaa viikon alkua!
Pauliina ja Fitverstas-porukkaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestin käynnistäsi, kiitos!