keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Ylirasitus ja siitä toipuminen

Ylikunto ja kehon ylirasittuminen ovat tiloja, joihin saatamme ajaa itsemme huomaamatta, elämänrytmin ollessa nykyisin kiihkeä monilla osa-alueilla. On työ- ja koulustressiä, tiukkoja deadlineja, treenitavoitteita, ulkonäköpaineita, mutkikkaita ihmissuhteita. Se mitä kehomme (ja mielemme) joutuu tänä päivänä kestämään, on jotakin sellaista, mihin sitä ei ole luotu ja tarkoitettu. Ei ole ihme jos väsyttää ja motivaatio on hukassa myös asioissa, joista yleensä nautimme.

Stressihormoni toimii monessa asiassa toimintaa liikkeelle panevana voimana, mutta kehossamme myös erittäin tehokkaana jarruna jos kuormitus jatkuu pitkään ja sitä tulee useasta eri lähteestä. Kehomme ei osaa eritellä eri stressitekijöiden lähteitä, kuten psyykkistä ja fyysistä stressiä. Kuormitus kasvaa herkästi liian suureksi, jos uni jää liian vähäiseksi ja päivät kuluvat tehtävästä toiseen poukkoillen ja pää kolmantena jalkana asioita suorittaen. On myös yksilöllistä, kuinka paljon kuormitusta kestämme ja missä kohtaa esim. ylikunto tai ylirasitustila alkaa oireilemaan kehossamme. Usein mielemme kestää kuormitusta jopa melko pitkäänkin ennen kuin kroppa alkaa ilmoitella siitä erilaisten oireiden kautta.

Ylirasituksen oireet:

  • unettomuus
  • erilaiset vatsaoireet
  • jatkuva sairastelu
  • erilaiset loukkaantumiset
  • paino tippuu
  • ruokahalun muuttuminen
  • väsymys
  • sydämen tykytys ja levottomuus

Joillekkin paras tapa nollata päätä on varmasti kova "hikitreeni", mutta näitä tulee osata annostella oikeassa suhteessa muuhun kuormitukseemme nähden. Jos treenin jälkeen illalla unen saaminen on vaikeaa ja esimerkiksi sydän tykyttää ja olo on levoton, on kuormitus yksinkertaisesti liian kovaa koviin sykettä nostaviin treeneihin. Samaten jos stressitasot alkavat nousta potenssiin 10 jos joku treeni jää välistä, ollaan jo todennäköisesti lähellä ongelmaa.


Monet ovat saaneet kroppansa melkoiseen solmuun esimerkiksi työpaineiden, ihmissuhdeongelmien ja erilaisten treenitavoitteiden takia. Kaiken päälle on saatettu tavoitella samaan aikaan sitä "omaa ihannekroppaa" ja ollaan menty tiukalla ja tarkalla ruokavalioll, jossa energiaa ja tärkeitä ravintoaineita on saatu jatkuvasti liian vähän tarpeeseen nähden. Ylikuormitusta on tullut siis monesta eri lähteestä  ja apua on lähdetty hakemaan valmennuksesta, koska keho ei yksinkertaisesti enää reagoi toivotulla tavalla treeniin ja "ruokavalio-kikkailuihin".

Tällaisesta ylikuormitustilasta ei palauduta hetkessä ja suurimpana haasteena palautumisessa on yleensä se, että koko oma ajattelu ja tapa tehdä asioita tulee rakentaa alusta asti uudelleen. Liikunta ei saa olla enää suorituskeskeistä ja kaikenlaista ns. mitattavista tavoitteista tulisi osata ja uskaltaa luopua. Kaikki tulee tehdä omaa jaksamista tukien ja kropan toimintaa elvyttäen.


Kuinka pääsen eroon ylirasitustilasta?

Liikunnan ensisijaiseksi tavoitteeksi tulee ottaa kehon ja mielen palautuminenja rentouttaminenmuuten kuluttavan arjen keskellä.
Vaikka liikunta on paras lääke moneen vaivaan, on tärkeää muistaa että jokainen rankka liikuntasuoritus nostaa stressihormonitasoja myös hetkellisesti. Jos stressihormoni ei pääse laskemaan palautumisen aikana, jää se jatkuvasti koholle. Stressi taas laskee vastustuskykyä ja lisää sairasteluriskiä. Sopivassa määrin annosteltu liikunta ei pidä stressitasoa korkealla, vaan auttaa niiden laskemisessa ja vahvistaa myös vastustuskykyä! Tämä tapahtuu silloin, kun liikunta ja lepo = palautuminen ovat sopivassa suhteessa ja ravintoa tulee riittävästi.

Ruokaa tulee opetella syömään monipuolisesti ja riittävästi.
Silloin keho saa riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita. Ja pyri aiemmin opetelluista karsittavien/kiellettyjen ruoka-aineiden listoista eroon. Kovin rajoittunut ruokailu kiristää usein itseasiassa enemmän mieltämme kuin kroppaamme!

Kiireisimpinä ajanjaksoina priorisoi arjessa uneen!
Kaikki kehomme toiminnot palautuvat nimenomaan unen aikana. Muutamasta huonosti nukutusta yöstä ei ole haittaa kenellekkään, mutta pidempiaikaisesta unettomuudesta on varmasti! Jos tuskailet arjessasi ylimääräisistä vyötärölle kertyneistä kiloista, tarkastele unesi määrää ja laatua viimeisten kuukausien aikana ja mieti kuinka paljon stressiä mahdollisesti koet arjessasi.

Tee ajatuksella sellaisia järjestelyjä elämääsi, joilla saat kiirettä ja stressiä vähemmäksi.
Tiukkojen ruokavaliomuutosten tai kiivaan jumppakalenterin laatimisen sijaan pohdi, kuinka saat pidennettyä yöunesi määrän edes kohtuulliseen 7,5h/yö. 

Kun jaksamisesi paranee ja stressitasot laskevat, et tarvitse kovinkaan kummoisia kuureja muutaman extra kilon sulattamiseen. Hyvä jaksaminen tukee parempia ruokavalintoja arjessa ja jaksat tehdä sen tunnin reippaan kävelylenkin tai napakan salitreenin työpäivän päätteeksi. Vastustuskykysi on hyvä, eivätkä pienet vastoinkäymiset arjessa tunnu musertavilta. Liikunnan tarkoitus on nimenomaan lisätä hyvinvointiammeja tuoda energiaa ja voimaa arkeemme! Kun muistat vaalia tätä ajatusta omassa arjessasi ja pidät sen mielessäsi viikkokalenteria suunnitellessasi, tulet tuskin tarvitsemaan pitkiä sairaslomia tai pistämään reilummin kapuloita rattaisiin ylikunnon voittamiseksi. Se kuka treenaa fiksuiten ja kroppaansa rakastaen ja vaalien, saa varmasti myös nauttia parhaista tuloksista tekemiensä valintojen suhteen!

Sivuiltamme löydät Relax-rentoutumispaketin (katso), jonka avulla saat irtioton arjestasi ja ravintopaketteja (katso) tukemaan syömistä. Vaihtoehtoja löytyy niin vegaaneille, painonpudottajille kuin vuorotyöläisille!


Aurinkoista viikonalkua! Toivottaa Pauliina & Fitverstas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestin käynnistäsi, kiitos!