maanantai 9. huhtikuuta 2018

Laihtumisen hidastuminen - näillä keinoilla selviät!

Olet aloittanut painonpudotuksen ja olet innoissasi, kuinka nopeasti paino on alkanut tippumaan. Ihan mahtavaa! Näet jo sielusi silmin kuinka tulevana kesänä pääset rannalle timmillä vartalolla. Kunnes huomaat päivien ja viikkojen kuluessa, että paino ei enää tipukkaan samaan malliin. Paino on jäänyt seisomaan paikalleen. Mitäs nyt tehdään?


Laihdutusprojektin ei ole tarkoituskaan olla nopea. Painonpudotus vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja itsekuria, jotta päästään haluamaansa tavoitteeseen.  Kun painonpudotus on tehty maltillisesti, niin painokin pysyy tavoitteessa varmemmin tulevaisuudessa. On olemassa kaikenmaailman pikadieettejä, mutta niitä ei voi käyttää jatkuvasti, vaan niihin on pakko alkaa lisäämään ruokaa asteittain. Kehoa ei ole luotu elämään pelkillä miinuskaloreilla. 

Kun paino lähtee putoamaan, ensimmäisenä lähtee kehosta nesteet. Nesteitä voi todella lihavilta ihmisiltä lähteä jopa useita kiloja. Kun nesteet ovat lähteneet, saattaa paino lakata putoamasta hetkellisesti. On hyvin yksilöllistä, kauanko "taantumavaihetta" kestää, mutta ei kannata luovuttaa. Tässä vaiheessa moni alkaa rukkaamaan omaa syömistään omin päin, esimerkiksi pienentämään ruoka-annosta, vähentämään ruokavaliosta jotain pois tai lisäämään liikuntaa. Jos sinulla on personal trainerin laatima yksilöllinen ruokavalio, älä lähde muuttamaan sitä, vaan ota yhteys pt-valmentajaasi ja kerro tilanteestasi. Silloin tarvittaessa voidaan asialle tehdä jotain, ilman että tekee vahingossa hallaa itselleen. 

Painon jäädessä tietylle kilolukemalle on yleensä se myös merkki siitä, että keho on tottunut kyseiseen kalorimäärään. Silloin ruvetaan tsekkaamaan ammattilaisen kanssa, mitä voisi kenties muuttaa. Mutta jos paino ei siltikään tipu, on itsetutkiskelun paikka; onko sinne päivittäiseen syömiseen tullut kuitenkin satunnaisia herkkuja? Jos ruokavalion on suunnitellut ammattilainen juuri  henkilölle itselleen, paino putoaa kyllä. Mutta siitä uudesta ruokavaliosta ei ole hyötyä, jos jatkaa silti suklaapatukoiden syömistä, piittaamatta säännöistä.


Muista nämä kun suunnittelet päivän ruokarytmiä:

  • Syö säännöllisesti. 3-4 tunnin välein. Silloin saat tasaisesti energiaa koko päiväksi ja illalla ei tee mieli avata sipsi- tai karkkipussia energiavajeeseen.
  • Valitse järkevästi. Jos kuitenkin tekee mieli jotain herkkua, tässä kohtaan pysy tiukkana. Korvaa herkut hedelmillä, smoothiella, pähkinöillä tai vedellä. Jos lankeat esimerkiksi joka viikko kaksi kertaa herkkuihin, kuukaudessa se tekee jo yllättävän paljon!
  • Syö tarpeeksi. Tässä kannattaa käyttää apuna vanhaa tuttua lautasmallia! Täytä puolet lautasesta kasviksilla, 1/4 proteiinilla ja 1/4 hiilareilla. Kasvikset ovat se joka täyttää ja antaa vatsalle tärkeitä kuituja, hiilihydraatit antavat energiaa ja proteiinit pitävät kylläisenä. Kokonaisuus ratkaisee ruokavaliota koostaessa!
  • Syö hyviä rasvoja. Pähkinöistä, oliiviöljystä ja avokadosta saat paljon hyviä rasvoja. Vähennä eläinperäisiä rasvoja ja käytä vähärasvaista lihaa, rahkaa ja raejuustoa. Elimistö tarvitsee rasvaa, oli laihduttaja tai ei. Rasvan saanti pitää esimerkiksi hormonitoimintaa yllä.Lihavuutta ilmenee silloin, kun henkilö syö yli kulutuksensa, jolloin ylimääräinen energia varastoituu kehoon. Yleensä tällainen ruokavalio sisältää paljon hiilihydraatteja ja proteiinia, jotka ovat se energiaa tuottava polttoaine elimistölle. Kasvikset ei tuota paljoa energiaa keholle, vaan sen tehtävä on lähinnä täyttää vatsa ja antaa keholle vitamiineja, hivenaineita ja kuitua. Kun syö lautasmallin mukaisesti, saa vatsansa täyteen ilman että tarvitsee pelätä että lihoaa. Kun keho saa tarpeeksi ravintoa, se jaksaa toimia normaalisti, eikä kerrytä ylimääräistä energiaa varastoon. 

Puhdasta ruokaa voi syödä määrällisesti enemmän, sillä se sisältää vähemmän kaloreita kuin "höttöruuassa" (näitä ovat vaalea leipä, pitsa, salaatinkastikkeet ym.). Mutta siltikin paino tippuu. Sen vuoksi uusi ruokavalio saattaa sisältää paljon ruokaa jo yhdellä aterialla, myös painonpudottajien ruokavaliossa. 


Muista nämä kun laihdutusprojekti on käynnissä:

  • Älä stressaa. Laihdutusta ei kannata stressata. Jos koet että viikottainen puntarilla käynti ahdistaa, älä mene. Toteuta vain pelkästään suunnitelmaasi mikä on laadittu ja pysy tiukasti siinä. Jos tämän teet kunnialla ja selviydyt heikoista hetkistä, ei paljoa puntaria tarvita kun peilistä ja vaatteista huomaa muutoksen. Jo 2-3 viikon välein puntarilla käyminen on riittävästi.
  • Tee pieniä muutoksia! Tee asiat pala kerrallaan. Jos esimerkiksi ei ole liikkunut paljon, tee se varovasti pienellä lenkillä. Kun se alkaa tuntua hyvältä, kasvata lenkin pituutta. 
  • Kasvata itsekuria. Jos haluat että paino putoaa, oikotietä onneen ei ole. Sinun on jätettävä se suklaapatukka kaupan hyllylle, jos mielit päästä ylimääräisistä kiloista.
  • Ole armollinen itsellesi. Jos repsahdat, niin kaikki on hyvin. Nosta pää pystyyn ja uudella tsempillä taas projektissa! Repsahduksia tulee varmasti kaikille ja se ei maailmaa kaada. 


Jos kaipaat tukea ja opastusta uuteen elämäntapaan, käy kurkkaamassa TÄSTÄ painonpudottajille tarkoitettua ravintopakettia. Tämä paketti on sinulle jos ajatus tiukasta ruokavaliosta ahdistaa.


Tai jos painonpudotus ei omin avuin tahdo lähteä käyntiin, niin TÄSTÄ pääset katsomaan tätä ohjelmaa. Harjoitukset ovat aloittelevalle treenaajalle ja harjoitukset voit suorittaa kotona,salilla tai ulkona.


Oikein hyvää viikon alkua!
Pauliina & Fitverstas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestin käynnistäsi, kiitos!