keskiviikko 2. toukokuuta 2018

KUKA ON ILKKIS?


Kuka on Ilkkis?

Näin lyhyesti voisin sanoa, että mä oon just se tomppeli. Sana, joka ehkä parhaiten kuvaa rentoa olemustani hieman kovan kuoren alla. Olen Ilari Lehterä, 34-vuotias mieleltään nuori mies Helsingistä ja tällä hetkellä opiskelen ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä vuotta fysioterapeutiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Vuoden vaihteessa totesin, että päivämuoto-opiskelu on liian haastava yhdistää yrittäjyyden kanssa ja tämän kevään jälkeen otan opiskelusta ainakin vuodeksi taukoa keskittyäkseni 110%: sesti töihin. Perheeseen kuuluu Helsingissä asuva isosiskoni puolison ja kahden lapsen kanssa, joten aika harvalukuinen porukka ollaan.
Liityin Fitverstaan valmentajatiimiin kesäkuussa 2016 opiskellessani Helsingin hieronta-akatemiassa urheiluhierojaksi. Tätä ennen olin käynyt kahden kuntosaliketjun työhaastattelussa, ja vaikka en kumpaakaan paikkaa saanut, päätin ettei kuntosali pt:n työ ole minua varten. Fitverstaan löysin mol:in sivuilta ja päätin kirjoittaa hakemuksen. Yritys ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta franchise yrittäjänä toimiminen alkoi kiinnostaa. Vajaan kahden vuoden aikana olen vastannut useammasta miesten ja kehonhuolto ohjelmapaketista, miesten pr-tiimin käynnistämisestä ja pyörittämisestä, asiakaspalvelutyöstä sekä MPT-koulutuksen rakentamisesta, suunnittelusta, kehittämisestä ja toiminut kouluttajana valmennustyön ohella.

Franchise yrittäjyys on vuoroin haastavaa ja palkitsevaa. Suurimmat onnistumiset tulevat asiakkaiden onnistumisesta ja usein niistä asioista mihin aiemmin ei ole kiinnitetty huomiota, kun unesta, palautumisesta ja lihashuollosta. Haastavin asia on tähän asti ollut asioiden ja tehtävien aikatauluttaminen, mutta tämä on tullut todettua, että ilman aikatauluja monet asiat viivästyvät ja päivät venyvät turhan pitkiksi oman vapaa-ajan kustannuksella. Tätä etukäteen suunnittelua ja aikataulutusta harjoitellaan edelleen ja tämän kanssa on menty eteenpäin, vaikka vielä on parantamisen varaa.

”Loppupeleissä kukaan meistä ei tarvitse kuntosalia pysyäkseen terveenä, mutta liikettä ja liikuntaa, monipuolista ravintoa sekä unta tarvitsevat kaikki.”

Valmentajana pyrin innostamaan asiakkaita liikkumaan oman kapasiteettinsä mukaan. Esimerkiksi Aki Hintsa sanoi asian yksinkertaisen kauniista: ”jos sinulla ei ole aikaa treenata, älä treenaa”. Osalle juuri treenaaminen on kaiken kantava voima, kun treeni kulkee niin syöminen, nukkuminen ja palautuminen pysyy hallussa. Ja kun treenistä lipsutaan, niin lipsutaan kaikesta muustakin. Loppupeleissä kukaan meistä ei tarvitse kuntosalia pysyäkseen terveenä, mutta liikettä ja liikuntaa, monipuolista ravintoa sekä unta tarvitsevat kaikki.

Harrastuksiin kuuluu treenin lisäksi satunnaista hot joogaa ja nyt lukujärjestyksen keventyessä kevään mittaan, näille molemmille voi omistaa enemmän aikaa. Pienestä pitäen olen harrastanut jotain joukkuelajia, tosin ensimmäinen harrastukseni oli balettitanssi (ei oma valinta). Kuuden vanhana pelasin salibandya maalivahtina kolme vuotta, tämä vaihtui kymmeneksi vuodeksi jääkiekkoon minkä ohella skeittasin. Skeittaus oli paljon koolimpaa, joten lopetin jääkiekon, koska jompikumpi piti valita. Kaveriporukalla pelattiin paljon korista, mutta jääkiekon jälkeen tuli pitempi tauko joukkuelajeista, kunnes löysin amerikkalaisen jalkapallon. Seitsemän enemmän tai vähemmän rikkonaista kautta ehdin pelata, kunnes päätin lopettaa mm. loukkaantumisriskin vuoksi. Laji vei kieltämättä palasen sydämestä mennessään ja toivon jossain vaiheessa palaavani lajin pariin jossain muussa, kuin pelaajan roolissa.

Kulunut vuosi on ollut minulle henkilökohtaisesti todella antoisa, niin työn kuin oman kehityksen puolesta. Fysioterapia opinnot ovat  antaneet valtavasti lisää työkaluja käyttööni valmennustyössä, ennen kaikkea ihmisen toimintakyvyn ja ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Palkintona omasta tekemisestä minut valittiin maaliskuussa kuukauden valmentajaksi ja kieltämättä ajankohta osui nappiin. Maaliskuussa saatiin MPT-koulutuksen pilotti päätökseen ja tämän myötä lisää valmentajia tiimiimme. Oli mahtavaa nähdä koko porukan innostuksen, nälän ja osaamisen kasvavan tämän yhdeksän kuukauden aikana ja innolla odotan seuraavan koulutuksen alkamista. Kiitos koko kouluttajatiimille, Emmille, Mirjalle, Sallalle, Simon Kankkoselle ja Tomi Takamaalle sekä myös koulutettaville, tuoreille valmentajillemme!


Työni puolesta haluan jatkaa oppimista ja kehittymistä niin osaamisen kuin valmentajana toimimisen puolesta, enemmän urheilupsykologian näkökulmasta. Ravitsemuspuolessa minulla on myös paljon opittavaa ja siksi tulen myös itse osallistumaan MPT-koulutuksen ravitsemusviikonloppuun. Pyrin myös osaltani kasvattamaan ammattitaitoista ja osaavaa valmentajatiimiämme MPT-koulutuksen myötä ja samalla kehittymään itsekin kouluttajana. Valmentajana haluan keskittyä pitämään pääpainon toimivassa tuki-ja liikuntaelimistössä. Kokonaisvaltaisen valmennuksen kautta keskitymme järkevään, ennaltaehkäisevään harjoitteluun.
Ei ole olemassa täydellistä ryhtiä, mutta jokainen voi saada itselleen parhaan mahdollisen ryhdin. Olen myös avoin uusille rooleille Fitverstaalla, koska pidän haasteista ja olen valmis oppimaan uutta varsinkin myynnin näkökulmasta. Pitkällä tulevaisuudessa suunnitelmissa on uuden opiskelupaikan löytäminen monimuotovaihtoehtona, kunhan ajankohta on sopiva. Helsinkiin paluu olisi päätavoite, mutta olen aina avoin uusille paikkakunnille. Seinäjoki on ollut kiva mesta tähän saakka, mutta sporat ja metrot puuttuvat! 😊ps. mun facebook profiilin löydät täältä 😊Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestin käynnistäsi, kiitos!