lauantai 5. toukokuuta 2018

MIKSEI PAINONPUDOTUS ONNISTU?


MIKSEI PAINONPUDOTUS ONNISTU? entä miksei pikadieetit tarjoa pysyviä tuloksia? Yksi tärkeä seikka painonpudotuksessa on tavat. Usein pikadieeteissä on ”kaikki ja heti” ongelma. Kyllähän kaikki laihtuu, jos jättää ruokavaliostaan hiilihydraatit pois, elää lihalla ja salaatilla. Ainakin hetkeksi, niin kauaksi aikaa, kun elimistö kestää tällaista. Haaveiltaessa pysyvästä painonpudotuksesta, harvoin nostetaan esille tapojen merkitystä. Kuinka paljon asioita teet ajattelematta, solmit kengännauhat, harjaat hampaat, syöt. Otetaan esimerkiksi 40- vuotias Maija, jolla on taustalla jojoilu historia.  Paino on noussut lasten saannin jälkeen viimeisten viiden vuoden aikana. Hän on kituutellut muutaman pikadieetin läpi, hyvällä menestyksellä. Paino on kuitenkin noussut salakavalasti takaisin, lähes heti dieettien jälkeen. Miksi hänen on mahdotonta pysyä saavutetuissa tuloksissa?

Koska kaikki laitettiin heti päälaelleen, hänen jo opituista tavoista. Tällainen radikaali muutos sopii hyvin harvalle.  
Opittuja tapoja syömisen suhteen tulisi muuttaa yksi kerrallaan. Antaessamme Maijalle ruokavalion ja liikuntasuunnitelman, hän pystyy noudattamaan sitä ehkä neljän viikon ajan, mutta sen jälkeen kaikki alkaa valitettavasti yhden askeleen kauempaa. Painonpudotuksessa tulisi oppia sinulle sopivat tavat syödä, ja edetä pienin asekelin. Niin, että tavat syödä ja liikkua, ovat sellaisia joista pidät. Kaikkien ei tarvitse syödä aamiaisella vihersmoothieta, jos se ei maistu. Kannattaisi ajatella uusia ruokia hyvinä lisinä omaan ruokavalioon, jokaista  ruoka-ainetta ei tarvitse jättää pois ja korvata uusilla.

 Maijan kanssa aloittaisimme ensimmäisen valmennusviikon esim. pelkällä veden juonnilla. Seuraavaksi meillä voisi olla aamupala, ja katsoisimme mitä hyviä ravintoaineita sinne lisättäisiin. Ihminen on psyko- fyysis- sosiaalinen kokonaisuus, ja tämä usein unohdetaan pikadieeteissä. Ruokailu on vain pieni osa painonpudotusprojektia, ja siitä tehdään usein valtava mörkö. Se on kuitenkin vain pieni osa ihmisen elämää, ja sen päälle usein rakennetaan identiteettiä. Mitään ihmeellisyyksiä ei tarvita, ihmiset ovat yksilöitä, mutta jos kropassa kaikki toimii oikein, et tarvitse mitään ihmeellisiä ruokavaliota, vaikka se olisi kuinka muodissa. Liikunta, uni, ravinto ja henkinen hyvinvointi kulkevat tiukasti käsi kädessä elämäntapamuutosta tehtäessä. Esimerkki Maija on elänyt tietyillä opituilla ruokailutottumuksilla viimeiset 40 vuotta, joten uusien tapojen oppiminen vie aikaa, eikä voida olettaa, että Maija on oppinut pikadieetin aikana, miksi paino on noussut. Saatika miten pudotetun painon kanssa tulisi jatkaa. Annetun ruokavalion ja Maijan omien ruokailutottumusten välillä on melkoinen kuilu, eikä hän voi mitenkään tietää miten tasapainoilla tämän kanssa.Salaisuutta painonpudotukseen ei ole, siinä vaaditaan lujaa tahtoa ja halua onnistua.  Usein vaaditaan myös joku, kuka kertoo sinulle mitä tehdä ja miksi, jolle olet tilivelvollinen ja opettaa sinulle uusia vaihtoehtoisia tapoja. Aivot lähtökohtaisesti vastustavat muutosta, ja haluaisivat elää jo opituilla tavoilla, siksi sinulta vaaditaan mielen lujuutta ja kovaa tahtoa. Halutessasi muutosta millä tahansa elämän osa alueella, mieti ensin näitä kysymyksiä:

1.Miksi haluat muutosta?
2. Mikä on toisin, kun saavutat muutoksen?
3. Mikset ole jo halutussa tuloksessa?  


Ota ensimmäinen askel pysyvään painonpudotukseen, ja unelmiesi saavuttamiseen. Tänään on juurikin paras päivä siihen!

Nauttikaahan viikonlopusta,


Nita ja Fitverstas team


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestin käynnistäsi, kiitos!