tiistai 22. toukokuuta 2018


Miten voit parantaa terveyttäsi heti?


Terveyden parantamiseen liitetään usein ravinto, liikunta ja uni.  Ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen liittyy tietysti vahvasti muitakin asioita, henkisestä hyvinvoinnista biokemiaan. Paneudun ensimmäiseksi mainitsemiini asioihin tässä postauksessa, ja kerron viisi konkreettista asiaa, jolla parannat terveyttäsi heti.  


Perus Virtasen ongelma on usein jämähtäneet ruokailutottumukset. Ruoka on ravintoköyhää, eikä oikeastaan ajatella miksi, etenkään mitä syödään, ja mitä siitä saadaan. Kunhan syödään. Päivälliseksi perunaa ja lihaa, aamupalaksi leipää tai puuroa. Mutta miksi?
Ruokateollisuus on suomessakin valtava bisnes, joka kaikkien tulisi tiedostaa. Mainoksien taustalla pyörii raha, eikä niinkään totuus, tai toiveena hyvinvoiva kansa. Ihmisten tulisi irtaantua hetkeksi pinttyneistä ajatusmalleista, ja ajatella ruokailua uudestaan.  Onko todella niin, että maitorahka ja proteiinipatukat ovat ns. terveellisiä valintoja. Mitä ylipäätään on terveellinen ja epäterveellinen? Kannattaako niitä lokeroida ollenkaan? Mielestäni ei, ennemminkin puhuisin näistä valintoina.
Meille syötetään jatkuvasti informaatioita teollisten ruoka-aineiden hyvyydestä, emmekä useinkaan ajattele onko se absoluuttinen totuus, tai kuinka pitkälle jalostettua ruoka on.  Moniin valimisruokiin painetaan näkyvästi teksti, ”proteiinia 24g” mutta miksi? Ihmisille on syötetty viimevuosina ajatus, että kaiken pitäisi sisältää proteiinia, mitä enemmän, sitä parempi. Eihän lähtökohtaisesti ihmisellä ole puutetta proteiinista, on vain uskoteltu, että on. Tällaisella tekstillä varustettu tuote on ns. terveellinen valinta. Mutta onko se todella niin? 


Palataan vielä hetkeksi proteiinipatukoihin. Missä muodossa proteiini patukassa on, ja miksi sitä tulisi ylipäätään syödä. Eihän normaali ruokavaliossa ole puutetta proteiinista, se on vain valtava buumi. Kaikki mitä syöt, ei tarvitse olla proteiinipitoisia. Mietitään nyt mitä kaikkea muuta saat patukasta kuin proteiinia, eihän siinä taida olla mitään järkeä. Ihan oikeasti, mitä ihmettä, miksi niitä syödään?  Ruokailua ei kannata rajoittaa terveelliseen ja epäterveelliseen, oikeaan ja väärään. Ennemminkin valintoihin, ja tietoisuuteen. Mietitään vielä evoluutioita, ja ihmistä nisäkkäänä. Mitä ihminen tarvitsee? Liikuntaa, unta, ja ihan perus ruokaa. Vieläpä mahdollisimman läheltä tuotua laadukasta ruokaa, yrttejä, marjoja, lihaa, kalaa, rasvoja ja öljyjä. Ei ehkä kuitenkaan maitorahkaa ja proteiinipatukoita. Oikeaa ja väärää ei tosiaan ole, mutta fiksuja valintoja sen sijaan on.  
Ruokailu vaikuttaa ihmiselämän kaikkiin osa-alueisiin,  miksei siis kiinnitettäisi enemmän huomioita siihen, mitä suuhumme laitamme. Voiko koko potentiaalia ja virkeää oloa saada kaupan eineksillä? Vaikka ne olisi kuinka kotona tehtyjä, ja puhtaita. Ei todellakaan voi! 
Rajoitteita ei kannata luoda, mutta kiitollisuus ja tietoisuus olisi tärkeitä juttuja ravinnon suhteen. Me elämme yltäkylläisyyden aikaa, ja meillä on lähikaupassa saatavilla, jos jonkinlaista yrttiä ja superfoodia. Siitä pitäisi olla niin sairaan kiitollinen, ja muistaa arvostaa sitä. Me voidaan syödä just niinkun halutaan, jokaisen valinnaksi jää se, syökö proteiinipatukoita, vai vihersmoothieta.
Tässä vielä 5 konkreettista muutosta jolla parannat terveyttäsi:

1.      Lisää arkiliikuntaa, ja etsi asiat mitkä saavat sinut innokkaaksi
2.      Kiitollisuus, kirjaa aamuisin tyhjälle paperille viisi asiaa mistä olet kiitollinen
3.      Lisää aterioille yrttejä ja marjoja. 
4.      Lisää hyviä rasvoja jokaiselle aterialle. Esim. MCT-öljy, oliiviöljy, kookosöljy, avokado, pähkinät
5.      Nuku 7-8 tuntia yössä


Rakkautta alkuviikkoon, 


Nita & FitverstasTeam
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestin käynnistäsi, kiitos!